En harehund kan brukes til mer enn jakt!

Vi har tatt en prat med Ingvild Lundgård-Nolte fra Kvaløya utenfor Tromsø om hygenhunden Patron Paula på 1,5 år (NO48890/22). Patron Paula har også fått premiering på blodspor, noe som disse harehundene våre kan brukes til! Er ikke mange hygenhunder i Nord-Norge Harehundklubb så vi ønsket et intervju.

 

 

Hvorfor falt valget på en hygen?

Da vi for noen år siden skulle kjøpe vår første jakthund var vi innom ulike raser innenfor fuglehund og harehund. Dersom vi skulle kjøpe harehund, ønsker vi å slå et slag for de norske harehundrasene.

Spesielt Hygen fanget vår interesse etter å ha lest om denne.  En atletisk bygd harehund,  med vennlig gemytt som egnet seg utmerket til forholdene her nord. Jeg fikk da bestemme å som nyfrelst fuglejeger ble det fuglehund.

 

Tanken om Hygen har kvernet litt og våren 2022 gjorde vi alvor av planene og kontaktet ulike oppdrettere.
2022 må ha vært året alle skulle få seg Hygen, men vi fikk innpass hos en oppdretter og hentet Patron Paula i slutten av juli.

 

Den opprinnelige planen, utenom harejakt, er at vi skal på jaktprøve med Paula. For å få dette til må vi på utstilling. I skrivende stund har ikke det latt seg gjøre, da Paula er litt reservert overfor fremmende. Dette ble vi klar over etter vi hadde hentet henne, og har brukt mye tid på å jobbe med dette og gjøre henne tygg i miljøer vi ferdes i.

 

Det har gått mange timer i miljøtrening og annen trening, og hun har vist stor forbedring. Hun er en fantastisk herlig hund, lettlært og vi merker henne knapt i hus, tross at hun er unghund. Så kanskje byr anledningen seg engang at vi kan delta på både utstilling og jaktprøver for å vise frem denne flotte rasen!

 

Resevert atferd hos Hygen ikke så vanlig. Men noen unntak er det.

 

I vår begynte vi så smått å trene blodspor. En fin aktivitet for å slite ut en unghund, og ikke minst perfekt å tilbringe tiden med i båndtvangperioden der de likevel må gå i bånd.
Jeg har tidligere trent og ført hund til ettersøksgodkjenning og viltsporchampion, og er kanskje litt over gjennomsnittet glad i prøver.
Det skulle derfor ikke mange treningene til med Paula før jeg hadde meldt henne på sin første prøve.
15. August gikk vi vår første blodsporprøve og hun gikk til en 1. premie i AK. Kun 14 mnd gammel.

 

 

Om du ville sagt to fokusområder til nye eiere av hunder som brukes til blodspor, hva ville du fokusert på?
Det er nok endel ulike meninger om hvilke områder man før fokusere på når man trener blodspor, for meg er det å lære hunden at det er lukta av blod den skal følge, og lære meg selv å stole på at hundenklarer å følge sporet, slik at jeg ikke overstyrer hunden.

 

 

 

Hvordan trener du hunden til å gå blodspor? 
Det finnes flere ulike fremgangsmåter for å få hunden interessert i blod og følge blodspor.
I tillegg spiller både rase og individ inn når det kommer til hva som er gunstig innlæring av sporarbeid.

 

Jeg foretrekker å tråkke ned et område, ca 1×1 meter, gjemme godbiter og dryppe over rikelig med blod, jeg lar det ligge litt før jeg tar hunden med og lar den søke seg frem til området og oppmuntrer med belønningsord når hunden har nesa i bakken og lukter på blodet. Etter noen runder med dette og ulik liggetid, kan jeg gjerne tråkke ut noen meter med blod som jeg lar hunden følge når den er ferdig å lukte i området. I slutten har jeg en super belønning, og mye blod. Det kan være alt fra råfôr til favorittleken.

 

Så begynner jeg å legge ut spor med vinkler og opphold, samt sårleie. Varierer både sporlengden og liggetiden på disse og trener jevnt og trutt. Som med det meste hundene våre skal trenes til hvor de må bruke snuten,  spiller vær og vind inn.
Derfor er det lurt å tenke på om det er veldig tørt i skogen, om det har regnet veldig mye, hvilken retning vinden går osv.

 

Hvordan er gjennomføringen av en blodspor-prøve? 
Blodsporprøve er, i likhet med harehundprøver, enten ordinær eller bevegelig.  Man melder på,  kontaktes av dommer og avtaler dato, tid og sted for prøven. På første prøve starter man i AK, og ved oppnåelse av 1.Premie på bevegelig/ordinær prøve kan man starte i EK på neste prøve. EK arrangeres kun som ordinær prøve og derfor kun AK som  er bevegelig.

 

Et AK spor skal simulere et påskutt/trafikkskadet hjortevilt, og skadested og fluktrening er derfor merket. Sporet er minst 12 timer nattgammelt, det er 600 meter og legges med ca 3 dl blod.  Det skal inneholde minst 4 vinkler (brudd i fluktrening), 2 opphold på 10 meter hver (ingen blod) og sårleie. På slutten av sporet skal det ligge en viltdel av hjortevilt i tilegg til en god mengde blod.

 

Hunden skal villig følge sporet og i rett retning, den skal føres i minst 5 meter line og utrede ved sportap og hente seg inn på sporet igjen. Den skal også holde et normalt tempo som er akseptabelt ved et tenkt ettersøk der skytter følger med.

 

Gjennomføring av blod- og fersksporprøver kan leses om i regler for blod- og fersksporprøver som finnes på www.nkk.no  

 

 

Hvorfor få hunden godkjent på blodspor? 

Støvere skal bruke nesen sin når de jakter, og det er flott å få trent luktesansen utenom jaktsesongen.
De bruker veldig mye energi på nesearbeid så dette kan være et fint suppliment til daglig mosjon.

 

Blodspor kan man legge for treningas skyld, eller man kan trene for å konkurrere, det er også mulig å få championat i denne sporten.
Dersom man skal ha en godkjent ettersøkshund til elgjakt f.eks må man ha minst 2. premie på blodsporprøve, og minst 7 poeng på en fersksporprøve.

 

For oss er ikke sistnevnte aktuelt, da vi primært er småviltjegere, og ikke ønsker å oppmuntre Paula til å følge klovvilt.

 

Hvis du har lyst å teste ut blodspor, enten til trening eller konkurranse anbefaler jeg å gå kurs, eller å få en innføring/trene sammen med en som er erfaren på feltet. Man lærer veldig mye ved å trene spor med hunden sin, og ikke minst er det utrolig gøy!

 

Et tips er å ta kontakt med en lokal elghund- , eller dachshundklubb i ditt nærmiljø.