Line og Leo

Skrevet av Stig Larsen for Nord-Norge Harehundklubb

Møt Line (41) og beagelen Leo (5), en historie som startet da Lines første hund ble hentet til Storsteinnes i Troms 5. Juli 2018.

 

Vi sitter i ei campingvogn, på treffet og den årlige utstillingen til Nord-Norge harehundklubb, på Råvann i Indre-Troms. Vi skriver i kalenderen slutten av august 2023. Undertegnede skal lage et portrett av Line og Leo, på oppdrag for klubben.

 

 

Noen år har gått siden jeg traff Line og Leo for første gang, også det på treffet på Råvann. Den gang på introjakt for ferske medlemmer. I skogen den dagen imponerte unge Leo med å prestere 50 minutter tapsfritt i ung alder, det tidlig i sesongen og før jaktstart, på en tørr og solrik dag. Undertegnede og dommer utbrøt den gangen:’Han der må du få stilt på ÅP-prøve!’ Den gangen satt Line lydhør ved varmen, sammen med flere andre, helt uten erfaring både med halsende drivende hund og Nord-Norge harehundklubb.

 

Mye har skjedd på få år, og Line og Leo er en gladhistorie om det å ha mål og lykkes, være aktiv,spørrende og ydmyk, og ikke minst det å ikke gi opp når det butter imot.  Men Line hadde ikke jakt i tankene da Leo ble hentet, meningen var at han skulle brukes til ettersøk og blodspor.

 

Etter flere utstillinger begynte Line å lete etter folk med kunnskap om denne type hund. På ei nettside finner hun info om Nord-Norge harehundklubb, og stiller Leo på klubbens årlige utstilling høsten 2019. Denne helgen har NNHK også intojakt, det er her jeg treffer Line og Leo for første gang. I første halvdel av 2020 har Line både tatt jegerprøven og fått kjøpt peil. Leo har fått mange slipp før båndtvangen setter inn. Line forteller at treffet til NNHK høsten 2020 endret hennes forståelse på hva Leo dreiv med i skogen. Etter flere samtaler med klubbens medlemmer kom forståelsen gradvis, og som Line sier: «Læringskurven var bratt!» Line forsto nå at hun hadde en god hund, som gjorde det han skulle i skogen, og det skulle snart vise seg at Line hadde rett.

 

Høsten 2020 og vinteren 2021 valgte Line å stille Leo på ÅP-prøver. Leo imponerte med 1. ÅP på begge prøvene, samt tilleggsloser. Line forteller hvor stolt og glad hun ble. Hun husket hva jeg sa i 2019, om at hun burde få stilt hunden, fordi han var et stort talent, og presterte godt i ung alder.

 

Høsten 2021 kommer nedturen. Line vil stille Leo på småhundprøve, og gjør det. Leo er ikke seg selv før prøven og vil ikke slå ut. SP går ikke som Line håper, det blir ikke premie. Line forteller til dommeren om Leo, og dommeren mener Leo har symptomer på nesemidd. Etter medisinering blir Leo gradvis bedre, og Line gir ikke opp. I oktober har klubben ny samling for klubbens medlemmer, og Line blir med undertegnede ut med min Haldenstøver, og skyter sin første hare.

 

På nyåret 2022 var fortsatt ikke Leo seg selv ifølge Line. Han ble gradvis bedre, men ikke klar for ny SP på starten av året. Høsten dette året kjøper Line sin første hagle. Også her viser hun talent, nå på skytebanen, noe vi medlemmer i NNHK har fått merke på treff, der hun gjerne er en vinner.

 

Denne høsten skyter Line sin første hare for Leo. Line forteller om hva hun følte og tenkte: “En ubeskrivelig følelse, en emosjonell følelse. Han har levert gang på gang. Nå er det mor selv som skyter for han, vårt samarbeid er komplett. Nå er det du og jeg Leo!”

 

I starten av januar 2023, blir Line kontaktet av Nord-Norge harehundklubb, om hun kan være instruktør for introjakt for kvinner, noe hun takker ja til. Hun forteller hun ble stolt og glad, og velger å dra. Helgen blir vellykket i dobbel forstand. Leo er tilbake og viser lovende takter. Line forstår at nå kan det gå inn, og melder Leo på SP i februar. Leo leverer ny 1. premie med tilleggslos, og blir champion og prøvevinner denne dagen. Line innrømmer at det var stor stas, og et stolt øyeblikk. Dette ble resultatet etter mange timer og dager i skogen, samt mange turer på sykkelsete med Leo halsende etter.

 

Våren 2023 startet Line ringsekretær utdanning, og hadde sitt første elevarbeid på Tromsøutstillingen til nkk samme år. Line sitter også i utstillingskomiteen til NNHK. Hun forteller at hun har fått masse god hjelp og veiledning av klubben og klubbens medlemmer på samlinger. Videre forteller hun at hun vurderer å ta jaktprøveutdanning. Når undertegnede spør om hva som er drivkraften, svarer hun:”Jeg elsker å være ute!” På spørsmål om hvilken rase hun vurderer når Leo går bort, svarer hun Beagle eller Haldenstøver. Undertegnede som er Haldenstøvermann smiler fornøyd og takker for intervjuet, og ønsker Line og Leo masse lykke til videre. Det hører til historien at Line i dag er kanskje den mest markante og aktive dama i NNHK.