Ivar og Bajas skal prøve å kvalifisere seg til NM
Resultater ligger nederst i saken!

I år skal Ivar Omsted og finskstøveren Bajas stille på DM for støvere. DM er distriksmesterskap for støvere som er kvalifisering til NM. Det er i Norge delt inn i 5 distrikter hvor Nord-Norge og Trønderlag er samme distrikt. Her vil 25 påmeldte hunder kjempe om 4 plasser til NM Støver som arrangeres 14 dager etter DM.

 

Info om hunden:

N J(D)CH N UCH Sandåsfjellet’s Matti NO38162/18 født 22.03.2018 Eier: Ivar Omsted, Bardu Oppdretter: Fred Vestby, Skjeberg Mor: RR N J(D)CH Harefallet’s Tia NO34829/10 Far: FI JCH FIV-15 Alapörkän Fredi FI55133/11

 

Hvorfor finskstøver:

Etter et par år uten harehund pga jobbsituasjon bestemte vi oss for å kjøpe ny hund vinteren 2018. Vi er bosatt i Bardu i Indre Troms hvor vintrene er lange og harde så vi trenger en hund som er robust ift snø og kulde. Har tidligere hatt både dunker, hamilton og finne, valget falt igjen på finsk støver basert på tidligere erfaringer.

 

Da jeg var lite kjent med miljøet sjekket jeg med avlsrådet og fikk anbefalte parringer. Valget endte med en valp fra Sandåsfjellets kennel og Fred Vestby, et valg jeg i dag er veldig glad for jeg tok. Har hatt flott oppfølging fra Fred som også har «pushet» meg til å starte på prøver.

 

Bajas som valp:

Valpen vi endte opp med var en robust herre som vi kalte Bajas da han var ganske villstyring som ung. Han roet seg imidlertid veldig raskt når han ble eldre og er i dag den rolige sindige typen (helt til vi skal på jakt). Dette er min sjette harehund og jeg skjønte tidlig at Bajas hadde talent i skogen. Allerede første høsten ble det skutt flere harer for han og innjagingen gikk veldig bra. Da jeg i utgangspunktet primært har hund for jaktens del var ikke utstilling og jaktprøve noe som stod høyt i fokus, men jeg ante etterhvert at Bajas kunne gjøre det bra da han har alle de egenskapene som er viktig for en god jakthund.

 

Dessverre ble det skutt et rådyr for han i ung alder hvor han kom inn på fallet, det har gjort at han til tider kan være litt for heit på klovdyr. Da det nesten ikke fins rådyr her vi bor er ikke dette noe stort problem, men jeg får heller ikke kontrollert hvordan han takler rådyr i dag og er spent på dette hvis vi skal stille på prøve i et terreng hvor det er mye rådyr.

 

Gode resultat på prøver:

Det tok litt tid før jeg fikk somlet meg til å melde han på jaktprøve og kom ikke i gang før senhøsten 2020 og nyåret 2021. Da ble det 1ÅP på begge prøvene og han var klar for EP. Da vi bor langt nord og det arrangeres få prøver fikk jeg ikke han på EP før i februar 2022. Han ble prøvevinner og hadde da i utgangspunktet jaktchampionatet, men manglet en prøve på barmark. Den tok vi i Trøndelag i oktober 2022. Bajas sine sterke sider er enorm jaktlyst, evne til å ta ut og ikke minst fysikk. Han er enormt sterk og utholdende og kan jobbe knallhardt dag etter dag selv under tunge forhold med mye snø og bratte fjell.

 

Imponerende utstillinger:

Eksteriørmessig må man vel anta at Bajas har det rette utseendet og de rette formene. Han er stilt på utstilling tre ganger og har fått EXC. CK CERT 1.BHK BIR på alle tre utstillingene. Den siste utstillingen var NKK´s internasjonale utstilling i Fauske i august og der oppnådde han EXC.BK 1.BKK CK CERT 1.BHK CACIB BIR og ble dermed også N UCH (Norsk utstillingschampion).

Nord-Norge Harehundklubb ønsker Bajas og Ivar lykke til, å vi krysser alt vi har for at det går veien!

Slik gikk det på DM

Bajas (Sandåsfjellet’s Matti) ble nr.6 av 25 hunder på DM!
 
 
Bajas og Ivar er 2.reserve til NM, så er fortsatt håp om å komme med i konkurransen om Norgesmestertittel! Da må endten noen fra dette DM trekke seg eller to av de kvalifiserte og reserver fra et annet distrikt trekker seg så stiller Bajas på NM.
 
Vi måtte spørre om Ivar var skuffet!?
 
Er vanskelig å si at jeg er fornøyd med en 6.plass når målet med å delta i DM er en av de fire øverste plassene. Men er ikke alle hunder som klarer 1.EP på denne prøven så er fornøyd med den! Nivået på dette DM er skyhøyt, vinneren får 411 poeng av 420 mulige.
Vi gratulerer så mye med resultatet, å dette er noe av det beste en hund fra Nord-Norge Harehundklubb har gjort i et DM noen gang.