Harejakt på skolen

Spennende dag for ungdomsskoleelevene på Ibestad, da de fikk være med ut på harejakt med drivende hund.

Det var medlemmer fra Nord-Norge Harehundklubb som tok initiativ til dette. Med erfaring fra tidligere prosjekt på andre skoler, tilbød de denne gangen elever fra Ibestad ungdomsskole å få være med ut i skogen for å jakte hare.

27 elever meldte sin interesse for å være med på dette.

 

Teori

Prosjektet gikk over to dager, med teori den første dagen og praktisk jakt den andre. Her fortalte Rune Årstein og Stig Larsen om Nord-Norge Harehundklubb og bakgrunnshistorikk om denne.

For å kunne jakte hare bør man også vite noe om dyret. Derfor fikk elevene en teoretisk del om dette.

De fikk også høre om de forskjellige hunderasene som brukes under harejakt, og hva det vil si å skaffe seg hund. Det er viktig at alle som skal skaffe seg hund er klar over at hunder krever mye arbeid og trenger mosjon.

Det ble også snakket om hvordan hunden jobber under harejakta.  Jegerne tok opp dette med sikkerhet under jakt, forvaltning av bestanden og respekt for viltet.

Før elevene fikk komme ut å hilse på hundene, fikk de se på en film om harejakt. Noe som sikkert var med på å øke spenninga for det de skulle være med på neste dag.

 

Hilste på hundene

Ute på skoleplassen fikk elevene treffe hundene som skulle være med å jakte, og jegerne hadde også med en hare som elevene kunne studere.

 

Ut i skogen

Tidlig neste morgen møter spente elever opp klar til jakt. Elevene blir delt i grupper sammen med en jeger og en hund. Et stykke opp i skogen slippes hundene og man kan begynne å vente på å få høre los, som er bjefinga hunden gjør når den finner haren. Mens vi venter blir det gjort opp bål og det blir mulighet for å steke pølser og lage bålkaffe.

 

Losen går

Etter ei stund med jaktprat og kaffe rundt bålet er det full los oppe i åsen. Spenningen stiger, og jeger og elever lytter spent. Vil haren komme denne veien?

Med GPS-sender på hundene kan de følge med på hvor hunden befinner seg hele tiden. Etter ei stund blir det klart at begge hundene har los på samme hare, og man bestemmer seg for å hente inn den ene av de to hundene og kun jakte med en.

Ny los etter nok ei stund. Jegerne tar da med seg små grupper av elever og beveger seg i retning av området hvor hunden jakter. Ny venting og ny spenning.

 

Bom

Så plutselig spretter en hare fram og skuddet går. Men dessverre et bomskudd. Det skal vise seg å være litt utur denne dagen, for etter ei stund med ny los og ny hare blir det nok et bomskudd. Litt ergerlig, men elevene på denne gruppa er fornøyd med å ha fått sett haren om ikke annet.

 

Stekt hare

Jakt er både naturopplevelse og sosialt, noe som er like viktig, sier jegerne. Og tilbake ved bålplassen kan elever og jegere diskutere dagens jakt samtidig som de steker harekjøtt fra tidligere jakt. Alle elevene får mulighet til å smake harekjøtt. Noen syns dette er godt, mens andre er litt mer skeptiske.

En spennende dag med fine opplevelser er det nok blitt for både hunder, jegerne og ikke minst for elevene som også får tilbud om å være med flere ganger om de har lyst.

 

Ungdomssatsing

- Vi har høstet god erfaring med dette arbeidet, forteller Stig Larsen. -På en annen skole har vi et årlig opplegg likt dette.  Vi ønsker også å få til en Jakt-Camp for ungdom gjennom harehundklubben.

-Dersom ungdomsskolen her på Ibestad er fornøyd med opplegget,  vil vi stille opp til neste år også, legger han til.

 

Av:

Beate Kiil Karlsen