JAKTCAMP PÅ SENJA 2005 - EN JAKTRAPPORT

 

Jaktcampen i regi av Tranøybotn og Omegn Jeger og Fiskeforening ble i 2005 arrangert i Sør-Bryggerhaug på Senja 23. til 25. september. Det var 9. og 10. klassingene ved Stonglandseidet og Vikstranda skole i Tranøy kommune som fikk dette tilbudet. På grunn av få påmeldte deltagere fikk noen fra friluftsgruppa ved Silsand Ungdomsskole delta.  

 

 

Lørdagsmorgen kl. 07.00. Alle er klare til å starte jakta. Hans-Helge Jørgensen (med hagle)med hamiltonstøveren Frøya var med denne dagen.

 

Etter en våt høst hadde vi værgudene på vår side. Fredagskvelden ble magisk med stjerneklar himmel og måneskinn. Det ble bålkos, pølsesteiking og planlegging av jakt. Lørdagsmorgen kl. 05.00 ble ungdommene vekket i 16-mannsteltet. Mange trøtte kropper kom seg opp av soveposene og gjorde seg klar for dagens jakt. Klokka 06.30 kom Hans Helge Jørgensen og hamiltonstøvertispa ”Frøya”. Ungdommene ble delt i to grupper.  Hans- Helge og halvparten av gjengen i ei gruppe, og undertegnede og dunkerhannen ”Birk” med resten av gjengen. Frøya fikk 2-3 korte loser. En hare ble sett, men Hans-Helge fikk ikke skuddsjanse på dyret. Til lunsjen hadde flere ungdommer plukka mye kantarell. Bacon og kantarell smakte fortreffelig etter 2-3 timers jakt.

 

 

 

 

 

Bålkos i lunsjpausen. Her steikes kantarell og bacon. På bildet ser vi blant annet Lena Johansen fra Silsand og Trine Torsteinsen fra Brøstadbotn som koser seg rundt bålet.

 

Midt på dagen fikk ungdommene våpenopplæring og skuddtrening. Richard Hansen fra Aspelund hadde ansvar for våpenopplæringa. Det viste seg at flere hadde talent.

 

Ettermiddagsjakta ble langt mer spennende enn formiddagsjakta. I 17-tida fikk Birk los. Det ble ei lang og spennende jakt der haren ikke viste seg, enda dyret passerte skytterne på bare 20-30 meter ved flere anledninger.  Etter en time og ca. tjue minutter fikk Birk tap. Undertegnede tok da en pause, og satte hagla opp mot et tre. Gjentaket kom akkurat da jeg rota nede i sekken etter noe å spise. Haren kom i god fart bare femten meter unna. Jeg bråsnudde og greip hagla. Det ble bom, og døtapet kom like etter.

 

 

Lørdagskvelden ble koselig. Gerd Nikolaisen (som også er medlem i Tjoff) fra Bryggerhaug laga nydelig lappskaus som smakte fortreffelig.

 

Reveljen gikk klokka 05.00 på søndagsmorgenen.  Det ble ingen los før lunsj. Hvor var harepusen? Vi la en ny slagplan. Når alle gikk tilbake til leiren gikk undertegnede og Øyvind Hansen i en bue nedenfor.  Rett i overkant av myrområdet ble Birk ivrig. Jeg og Øyvind sto i ro, lot hunden jobbe i området. Plutselig sprang en stor hare ut av et tettkjerr ute på myra, og kommer rett mot oss. Hunden ikke haren, men det varer ikke lenge før losen går. Jeg melder over radioen at Richard må ta med seg noen ungdommer å postere lengre opp i terrenget. Etter ei tid passerer haren dem med få meter, men Richard får ikke rettet skudd mot den. Birk får tap, men det varer ikke lenge før losen på nytt ljomer igjennom skogen. Undertegnede og Øyvind flytter oss inn i feltet. Plutselig kommer haren rett mot oss. Jeg feller haren, og Øyvind rekker ut hånden for å gratulere. Det viser seg at Birk har tapt voksenharen og loset på en sommerunge. (unghare) I leiren får ungdommene se og lære utvomming av dyret. I tillegg har Richard med en hare som vi parterer.

 

 

Her er det fleste som var med på årets jaktcamp. Hunden ”Birk” og Richard Hansen fremst på bildet. Øyvind Hansen holder opp haren som ble skutt på søndag.

 

 

 

Jaktcampen ble vellykket på alle måter. Undertegnede vil takke de som var med for å få dette til. Richard Hansen (våpeninstruktør) Ronny Klausen, Sten-Gunnar Pedersen og Gerd Nikolaisen fra Tranøybotn og omegn jeger og fiskeforening. Takk til de flotte ungdommene som var lærevillige og positive hele helga. Trine Torstensen, Alexander Utheim Larsen, Andreas Kildahl Jaklin, Robert Andreassen, Stephan Abrahamsen, Jan Robin Martinsen, Lena Johansen, Øyvind Hansen, Knut Bjørnar Richardsen.

 

Stig Larsen, Silsand

Tranøybotn og Omegn Jeger og Fiskeforening

 

 Tilbake